vrijdag 18 januari 2013

Kaart Nederland en Amsterdam - topografie, provincies, vakantie

Kaart Nederland, steden, wegen, spoorwegen, meren, rivieren: CIA 
Nederland heet officieel het Koninkrijk der Nederlanden. Het land ligt in het westen van Europa en telt 16.730.632 inwoners (2012). De hoofdstad is Amsterdam en de officiële taal is Nederlands.

Nederland grenst in het oosten aan Duitsland en in het zuiden aan België. In het westen ligt het land aan de Noordzee en in het noorden aan de Waddenzee.

De eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius in het Caribisch gebied maken als bijzondere gemeenten deel uit van Nederland.

Provincies Nederland
Nederland is bestuurlijk ingedeeld in 12 provincies. Dit zijn Groningen, met als hoofdstad Groningen, Friesland (Leeuwarden), Drenthe (Assen), Overijssel (Zwolle), Flevoland (Lelystad), Gelderland (Arnhem).

Utrecht (Utrecht), Noord-Holland (Haarlem), Zuid-Holland (Den Haag), Zeeland (Middelburg), Noord-Brabant (’s-Hertogenbosch) en Limburg (Maastricht).

De hoofdstad Amsterdam ligt in de provincie Noord-Holland. De Nederlandse regering zetelt in Den Haag.

Rivieren
Nederland wordt doorsneden door tal van kanalen en rivieren. Een aantal belangrijke rivieren zijn de Rijn, Maas en Schelde.

Een aantal andere rivieren zijn de Eem, Gouwe, Hollandsche IJssel, IJssel, Lek, Merwede, Noord, Roer, Overijsselse Vecht, Utrechtse Vecht, Waal.

Klimaat en vakantie
Nederland heeft een gematigd regenklimaat. De temperaturen worden voornamelijk bepaald door de ligging van een locatie ten opzichte van de zee.

De gemiddelde jaartemperatuur neemt daarnaast van het noorden naar het zuiden toe.

Een aantal toeristische trekpleisters voor een vakantie in Nederland zijn natuurgebieden voor fiets- en wandeltochten, de vele meren, badplaatsen en stranden aan de Noordzee, het IJsselmeer en de Waddenzee en campings.

Ook de steden met moderne en historische bezienswaardigheden en musea trekken veel toeristen.

Kaart steden Nederland
De grootste steden in Nederland zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Almere, Groningen, Breda, Nijmegen, Apeldoorn.

Enschede, Haarlem, Arnhem, Zaanstad, Amersfoort, 's-Hertogenbosch, Zoetermeer, Zwolle, Maastricht, Dordrecht, Leiden, Emmen, Ede, Venlo, Alkmaar, Hoorn, Vlissingen, Middelburg, Goes.

De belangrijkste vliegvelden in Nederland zijn Schiphol, Rotterdam-Den Haag Airport, Eindhoven en Groningen.

De Nederlandse hoofdstad Amsterdam is met rechtstreekse hogesnelheidstreinen verbonden met onder meer de Franse hoofdstad Parijs, de Duitse stad München en de Zwitserse stad Basel.

Kaart Nederland
Het West-Europese land Nederland grenst aan Duitsland en België. In het westen ligt het land aan de Noordzee en in het noorden aan de Waddenzee. De hoofdstad is Amsterdam.

Kaart Nederland, steden, provincies, rivieren: EU