Kaart Grevelingenmeer: Rijkswaterstaat |
Het Grevelingenmeer wordt ook wel de Grevelingen genoemd. Het is een voormalige zeearm van de Noordzee en vormt de verbinding tussen het Brouwershavense Gat en de Krammer. Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 14.000 hectare.
Het meer is ontstaan na de aanleg van de Grevelingendam en de Brouwersdam. In het kader van de Deltawerken werd de Grevelingen door deze dammen van de Noordzee afgesloten.
Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Het zoutgehalte wordt op peil gehouden door de Brouwerssluis. Dit is een doorlaatsluis in de Brouwersdam waarmee zeewater binnengelaten wordt.
Een gebied met een oppervlakte van 13.872 hectare staat als beschermd gebied op de Natura 2000-lijst.
Slikken
Langs het Grevelingenmeer liggen een aantal slikken. Dit zijn de Slikken van Flakkee en de Slikken van Bommenede. Slikken zijn platen in een getijdengebied die bij eb droogvallen en bij vloed onder water lopen.
Eilanden
In het Grevelingenmeer liggen verschillende eilanden. Deze voormalige zandplaten zijn Hompelvoet, Veermansplaat, Stampersplaat, Kabbelaarsbank en Dwars in de Weg.
De Kabbelaarsbank is verbonden met de Brouwersdam. Het gebied dat hierdoor is ontstaan is een natuurgebied waar ook een camping ligt en het recreatiepark Port Zélande.
Brouwershavense Gat
Het Brouwershavense Gat ligt tussen het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland en het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. De voormalige zeearm gaat aan de oostzijde over in de Grevelingen.
Vakantie en watersport
Het Grevelingenmeer is belangrijk voor watersport en recreatie. Op verschillende plaatsen is het mogelijk om te zonnen en zwemmen, bijvoorbeeld op De Punt van Goeree en de Kabbelaarsbank.
Port Zélande is een van de Center Parcs. Het park ligt bij de Zuid-Hollandse plaats Ouddorp op de Brouwersdam.
Een gebied met een oppervlakte van 13.872 hectare is aangemerkt als beschermd Natura 2000-gebied.
De omgeving van de Brouwersdam is populair om te waterskiën en te windsurfen. Het binnenwater is rustiger dan de Noordzee, terwijl er ongeveer evenveel wind staat.
Het dorp Scharendijke is na de voltooiing van de Brouwersdam in 1972 een beroemd watersportcentrum geworden. Populair zijn de stranden aan de Noordzee en het Grevelingenmeer. Het dorp trekt veel surfers, zeilers en duikers.
Bij Scharendijke en Den Osse wordt veel aan duiken gedaan. Befaamde duikgebieden bij Scharendijke zijn het Koepeltje, Scharendijke Haven en Nieuwe Kerkweg.
Port Zélande op de Brouwersdam heeft een haven. Verder zijn er havens bij onder meer Herkingen, Ouddorp, Brouwershaven en Bruinisse.